Länsförsäkringar Östgöta strävar efter att du som hyresgäst ska ha en behaglig inomhustemperatur på omkring 20-21 grader. När det blir kallt ute, särskilt vid snabba väderomslag, hör många av sig till oss med frågor om just inomhustemperaturen . Här har vi försökt sammanfatta de vanligaste frågorna och en del tips och råd om vad du kan göra när det känns kallt och lite ”rått” i din lägenhet.
• Vilken temperatur ska man ha i lägenheten?
Länsförsäkringar Östgöta strävar alltid efter att du som hyresgäst ska ha en inomhus-temperatur på 20-21 grader. Under vår och höst, när vädret är instabilt och hastigt slår om, kan det tyvärr bli en något ojämn temperatur inomhus. Värmesystemet styrs av vilken temperatur det är ute och har en viss tröghet att anpassa sig till rådande väderlek.
• När sätter Länsförsäkringar Östgöta på värmen i huset?
Vid en inställd utomhustemperatur, ca 15-17 grader, börjar värmesystemet automatiskt att leverera varmt vatten till radiatorerna, ju kallare det är ute desto varmare vatten cirkulerar i värmesystemet i huset.
• Jag upplever att temperaturen sjunker på natten, stämmer det?
Temperaturen i värmesystemet sänks inte på natten, men när lampor, TV-apparater, datorer och andra elektriska apparater är avstängda (som i sig alstrar en del värme) kan temperaturen sjunka någon grad.
• Jag har ojämn värme på elementen, ska det vara så?
Om elementet endast är varmt i nederkant eller om det hörs ett porlande ljud kan det behöva luftas, det hjälper vi dig med! Om elementet är varmt upptill fungerar allt som det ska.
• Varför är mitt element kallt ibland?
På varje radiator sitter en termostat som känner av inomhustemperaturen. Är termostaten vriden till maxläget strävar den efter att hålla en inomhustemperatur på 20-21 grader. När denna temperatur har nåtts stängs flödet till radiatorn av och den kallnar till samma temperatur som rumstemperaturen. (Det är därför som man ibland kan känna att elementet är kallt även när det är minusgrader ute). När temperaturen i rummet sjunker till under 20-21 grader öppnar termostaten på nytt och varmt vatten flödar åter genom elementet. På så sätt håller man en jämn och behaglig inomhustemperatur.
Termostaten känner av den omgivande temperaturen. Är den blockerad av exempelvis en soffa eller av tjocka gardiner kan resultatet bli att luften runt radiatorn är varmare än rumstemperaturen. Termostaten stänger då av flödet även om temperaturen längre in i rummet är lägre. Det är alltså viktigt att tänka igenom möbleringen för att få en så bra spridning av värmen som möjligt, samt för att undvika att termostaten stänger av värmetillförseln ”för tidigt”.
Ibland kan termostatventilen fastna i stängt läge. Detta inträffar oftast efter längre varma perioder då radiatorerna inte har använts på ett tag. Du kan då prova att vrida termostatvredet fram och tillbaka ett tiotal gånger och sedan vrida termostaten till maxläget.
Om du har provat ovanstående men ändå upplever att det är kallt i lägenheten vill vi att du mäter din inomhustemperatur. Placera en termometer mitt i rummet, en meter ovan golvet. Läs av temperaturen efter ca 15 minuter. Är temperaturen lägre än 20 grader är du välkommen att kontakta Fastighetsförvaltningen så kommer vi ut och gör en kontroll av radiatorerna i din lägenhet.